Ingyenes szállítás 299 500 Ft felett|+36 70 637 9171|ertekesites@plastopack.hu
06 70 637 9171E-mail küldés »

ÜGYFELEINK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK! Környezetvédelmi termékdíj változások - csomagolószerek

Blog, 2023. 04. 20.

2023. július 1-től bevezetésre kerül az úgynevezett Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR – extended producer responsibility) intézménye, mely nem leváltja, hanem kiegészíti az eddig is jelenlévő környezetvédelmi termékdíjat (KT).

Fontos, hogy az új szabály csak a gazdasági társaságokra vonatkozik, a magánszemélyek továbbra sem lesznek érintettek!

De mit is jelent ez ügyfeleink számára?!

Az esetek jelentős többségében ügyfeleink eddig a számlán találkozhattak a környezetvédelmi termékdíjjal a termék megnevezése alatt szépen felsorolva, hogy milyen jogcímeken, mekkora összegek kerülnek az államkasszába. Sem bevallási, sem befizetési kötelezettségük nem keletkezett, ezt mi, mint az első magyarországi forgalomba hozó tettük meg.

DE! Sajnos az EPR rendszer egészen máshogy fog működni.

Továbbra is mi leszünk az első magyarországi forgalomba hozója a CSOMAGOLÓSZERNEK, de ügyfeleink, akik ezekből az anyagokból CSOMAGOLÁST hoznak létre, lesznek a CSOMAGOLÁS „gyártói”, így őket terheli az EPR bevallási és a befizetési kötelezettség is.

Talán egy példán keresztül könnyebb levezetni ezt a folyamatot.

 

A Plastopack Kft. forgalomba hoz (árul) egy hullámpapír dobozt, amit a példa kedvéért külföldön gyártatott le.

A doboz (csomagolószer) beérkezik raktárunkba, majd megvásárolják tőlünk.

Az értékesített doboz után a negyedév végén mi bevalljuk és megfizetjük a szükséges környezetvédelmi termékdíjat, melyet a jogszabályi előírásoknak megfelelően a számlán is feltüntetünk – ez eddig is így volt.

Július 1. után viszont abban a pillanatban, hogy ügyfelünk a fenti dobozba saját termékét becsomagolja, és forgalomba hozza, CSOMAGOLÁS lesz a csomagolószerből, és ezután keletkezik a fent említett EPR bevallási és fizetési kötelezettség.

A pontos díjtételek sajnos jelenleg még nem ismertek, de a jövőben is igyekszünk a magunk módján minden tájékoztatást megadni.

További információkat a témában az alábbi linken találnak:

https://ktdt.hu/en/kihirdetesre-kerult-a-kiterjesztett-gyartoi-felelossegi-rendszer/

Addig is javasoljuk, hogy keressék fel saját környezetvédelmi tanácsadójukat! Ha eddig nem voltak érintettek ebben a kérdésben, akkor mindenképp vegyék fel a kapcsolatot egy szakértővel, mert július 1-től életbe lép az új szabályozás, és ennek megfelelően kell már a számlákat is kiállítani.

Webáruház értékelés

csomagoloanyagok.com

Egyesi kosár
VÁSÁRLÁS

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.